Hakiki Bitlis karakovan bali

Mayıs 15, 2020 0 Yorum

Organik ürün ya da organik üretim, üretimi sırasında kimyasal girdinin kullanılmadığı ve tamamen doğal yöntemlerle elde edilen üründür. Organik üretimin temel amaçlarından birisi de doğal kaynaklara zarar vermemektir. Bu yüzden üretim sırasında toprağa, suya ve havaya zarar vermeden üretim yapılır. Ayrıca organik üretim yapıldıktan sonra üretilen ürünler oldukça sağlıklı olduğu için son zamanlarda en fazla tercih edilen ürünler de organik ürünlerdir. Sürdürülebilir olması, doğadan alınanın doğaya verilmesi esasına dayanarak üretildiği için çevre severler ve bilhassa veganlar tarafından özellikle tercih edilmektedir.

Organik Ürünlerin Diğer Ürünlere Göre Neden Daha Pahalı?

Organik tarımda verim alabilmek diğer geleneksel yöntemle yapılan tarımdan alınan verimden çok daha zor ve meşakkatlidir. Organik tarımda sentetik tohum kullanımı yasak ve doğal tohum kullanımı zorunludur. Yani aslında birim maliyet yükselirken üretimden alınan verim azalır. Organik tarımda geleneksel tarımda kullanılan traktör vs. kullanılmadığı için el emeği ile yapılan işçilik maliyetinden ötürü de fiyat yükselir. Özet olarak, saf, temiz ve organik ürün elde etmek oldukça maliyetli ve zor bir süreç olduğu için bu koşullar organik gıdaların da fiyatlarına yansır.

Organik ürün denilince akla belli başlı ürünler gelir. Bunların en başında yıllardır tartışılan ve her kafadan konu hakkında bir bilginin çıktığı organik bal gelir. Organik bal nasıl yapılır sorusu yıllardır merak edilen ve hakkında oldukça uzun araştırmaların yapıldığı bir konudur. Organik bal üretilirken de organik tarımdaki gibi temiz ve sağlıklı ürün elde etmek amaçtır. Bu ürün atalarımızın yaptığı gibi geleneksel yöntemler ile ticari kaygı güdülmeden doğal bir şekilde üretilmesi amaçlanır.

Organik Bal Nasıl Yapılır?

Üretim için öncelikle kovanlar, arıcılık yapmaya uygun ekipmanlar, petek ve mumlar organik tarıma uygun olarak düzenlenmeli veya değiştirilmelidir. Örneğin, eldeki kovanların boyalı ya da metal kısımları paslı ise bunlar kimyasal içerikli boyalardan kurtarılarak değiştirilmelidir. Yılda bir ya da iki kez verim alınabildiği için organik balın üretimine geçiş süresi ortalama bir yıldır ve organik bal denilebilmesi için ilk yıl hasat edilen arı ürünleri kabul edilmez. Organik bal üretimi için dikkat edilmesi gereken kurallar bulunur.

Organik Bal Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Püf Noktaları

  • Tarım arazileri organik bal üretilen bölgenin uzağında bulunmalıdır. Çünkü bu arazileri kullanan gübra, kimyasal içeriği olan tarımsal ilaç gibi maddelerden dolayı tarım   ürünlerinde kimyasal kalıntı olması çok yüksek ihtimaldir. Sonrasında nektar ve polen kaynağı olarak bu çevredeki bitkiler kullanılırsa organik bal diye üretilen bu ballarda da kimyasal içerik olabilir.
  • Bal üretimi yapacak olan arıcının temel petekler hazırlanırken kullandığı bal mumlarının da organik üretim yapan yerlerden temin edilmesi gerekmektedir.
  • Ayrıca organik bal yapılacak arıların hastalıklardan korunması için dayanıklı arı ırkları seçilmelidir.
  • Arı hastalığı olarak bilinen Varroa ya da yavru çürüklüğü gibi hastalıklar ile baş etmesi gerektiğinde asla ilaç kullanılmamalı doğal ve geleneksel yöntemler tercih edilmelidir. Bu yöntemin arılarda verim kaybına yol açması negatif yanlarından biridir.
  • Arılar asla şeker ya da glikoz ile beslenmemelidir.
  • Organik balın üretimi için polen ve nektar içeriği bakımından oldukça zengin olan ayçiçeği, narenciye ve pamuk bitkileri gibi kültür bitkileri kimyasal kalıntı taşıma ihtimalleri olduğu için tercih edilmemelidir.
  • Yabani, kır ve dağ çiçeği ya da organik tarım sonucunda üretilen bitkiler kullanılabilir.

Tüm bunlar dikkat edilerek organik bal nasıl yapılır ? sorusunun cevabına titizlikle ulaşılabilir ve ürettilen ürün gönül rahatlığı ile tüketilebilir.

Paylaş

Yorum yap